Kulturhistorikerne har skrevet om sidste skoledag som nutidigt led i en dannelsesproces!

Jeg er klar over, at for virkelig mange er sidste skoledag [dramashop.dk/category/sidste-skoledag-63] en eftermiddag, de har i sinde at erindre hele deres liv. Mange glæder sig til deres sidste skoledag adskillige måneder i forvejen. Et individs sidste skoledag kan ifølge flere betegnes som en kulturel praksis. På samme vis som den katolske konfirmation, fremhæver den sidste skoledag skiftet fra barn til et voksent menneske. I den nærmeste fremtid venter livet som voksen med de medfølgende forpligtelser. Historiske kilder har afsløret, at differentieringen mellem barn & voksen er et grænseskel, der dukkede op i den moderne epoke. Såfremt man anskuer det historisk, er denne skelnen bestemt ik en ”natural given thing”, men derimod noget, der er skabt i en bestemt tidsepoke. Og det er akkurat dét en gennemgribende analyse er i stand til at bevisliggøre. Jeg mindes tydeligt min sidste skoledag, hvor vi alle havde været ude & investere i sidste skoledag kostumer. Jeg nød at være klædt ud, dengang da jeg var yngre, så jeg var lykkelig!

Vores sidste skoledag fylder enormt. Jeg er uddannet etnolog, og har derfor klarlagt dé meninger, teenagere sammenkæder med deres sidste skoledag. For de allerfleste er deres sidste skoledag vigtig, & vi har belyst, hvilke forståelser, som sidste skoledag bliver påduttet. Jeg jobber med at begribe, hvordan individer lever. En Phd-studerende og jeg har gennemført et feltarbejde i forbindelse med en sidste skoledag, hvor jeg sammen med de andre studerede samtlige af elevernes valg af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en indholdsrig rapport ud af, der lige i dag er blevet udgivet på et forlag. Så hvis nogle finder det vedkommende at lære en hel del mere om den sidste skoledag som et teenage-fænomen, kan de folk bruge hele opsparingen på min afhandling i den nærmeste studenterboghandel akkurat nu! Det er nem slutresultater, vil jeg stå inde for. Hvis I køber afhandlingen, er det ikke kun herligt for mig!