Drømmen om en imponerende samling af pokaler

Af de fleste betragtes pokaler som et tegn på en særlig kunnen indenfor et givent område. De ses særligt indenfor sportsgrene, hvor 1., 2. og 3. pladser typisk får overrakt med pokaler, som størrelsesmæssigt hænger sammen med resultatet. Altså betyder det, at vinderen af 1. pladsen som regel får en meget mere prangende pokal end 3. pladsen, med det formål at vise, at det faktisk er 1. pladsen, der er vinderen!

Denne form for præmieoverrækkelse er så integreret i vor tids konkurrencementalitet, at langt de færreste overvejer, hvad og hvor traditionen i virkeligheden stammer fra. Hvis man vælger at undersøge pokalerne nærmere, er det dog tydeligt, at deres popularitet og udbredelse i realiteten tager sit udspring i vores genetik.

Som den kendte naturalist Charles Darwin blotlagde i sin revolutionære evolutionsteori, fødes mennesket nemlig med et genetisk betinget instinkt for overlevelse.

Det er dog ikke kun lig med, at mennesket ubevidst er skruet sammen til en kamp for sin egen overlevelse. Næ, det betyder faktisk også, at mennesket underbevidst stræber efter at den bedste af alle og derved overlegen. Menneskets rangering som i toppen af fødekæden er ligeledes tilkæmpet ved vores teknologiske overlegenhed, hvorfor overmagt er en egenskab, der helt naturligt efterhiges af stort set alle.

Det vil altså sige, at pokaler faktisk virker tillokkende for mennesker, idet de aktiverer en dybtliggende at være bedst til noget samt anerkendelsen, som dette afføder. Altså er det ikke helt galt, når for eksempel folkeskolelærere og sportsinstanser lover pokaler til dem, der klarer sig bedst i en given konkurrence – det er nemlig en præmie, der per automatik giver os lyst til at kæmpe lige lidt hårdere!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>